Els horts escolars: ecologia urbana, ciència i educació

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

En els pròxims mesos les escoles de la nostra ciutat iniciaran un programa educatiu per a la creació d’horts escolars ecològics del que em sento especialment orgullosa: el Programa De l’hort a la taula. Al costat del Projecte Horts Urbans i Ecològics de Santa Coloma de Gramenet destinat a persones i entitats es conforma una proposta de primer nivell per apropar l’ecologia urbana a les famílies i sobretot, als més petits i les més petites.

Tots hem sentit, darrerament els comentaris dels nostres pares i mares dient que, abans, els tomàquets, el raïm o les maduixes tenien un sabor més intens doncs es conreaven de forma ecològica. Sense oblidar el paper fonamental que els nostres Mercats Municipals i les botigues de fruites, verdures i hortalisses tenen en l’abastiment de les necessitats de la nostra ciutat, els horts ecològics permeten ensenyar natura i ciència al mateix temps que recuperen un dels grans signes d’identitat de la nostra societat: la memòria històrica.

17 escoles de la nostra ciutat ja han sol·licitat el suport dels serveis municipals per impulsar la creació d’horts escolars ecològics als seus centres doncs es tracta d’una activitat, que en el marc de l’ensenyament de les ciències naturals permet desenvolupar els coneixements sobre les tasques a fer, el calendari de les hortalisses, les associacions dels diferents cultius i el control de les plagues i les malalties. Però també treballa intensament, amb els nostres alumnes, la curiositat i el coneixement científic en recuperar olors i sabors de les verdures i acostant-los al seu cicle vital.

Estic segura que la resta d’escoles del nostre municipi també s’afegiran aviat al Programa De l’hort a la taula i que l’experiència serà un èxit gràcies a la magnífica tasca que professors i professores fan cada dia en el marc dels centres educatius. També vull agrair als educadors i educadores ambientals el gran treball que, des de Ecometropoli, el nostre Centre d’Educació Ambiental, realitzen cada dia en la difusió dels valors de la natura i del medi ambient. Allà podeu visitar també el nostre hort ecològic.

Per donar suport al projecte editarem un material pedagògic amb unes magnífiques il·lustracions d’un altre jove colomenc, en Joan González, que servirà de guia didàctica per a la posada en marxa del vostre hort domèstic. Vull animar-vos a què fem una mica més verda la nostra llar: buscar un espai assolellat, però no en excés, una mica d’aigua i les llavors seran els elements bàsics per fer, d’aquí a un temps, la collita.

Santa Coloma de Gramenet ja era una poble de conreus abans de les grans onades migratòries i ara, amb l’impuls de l’Ajuntament i des del meu profund convenciment us encoratjo a recuperar la nostra identitat i a participar de totes les iniciatives que col·loquen els horts ecològics urbans en el centre de les accions per educar en els valors del medi ambient, la ciència i la natura. Les llavors que amb aquest programa plantarem a les escoles donaran els seus fruits no només en forma de verdures i hortalisses sinó també en la educació de les generacions futures, els nens i les nenes, que són la base d’un món i una societat més respectuosa amb el medi ambient i per tant més sostenible.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Educació, Medi Ambient y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s